Barn upp till 4 år bör använda bakåtvänd bilbarnstol

När ditt barn kan sitta stadigt utan stöd i bilen är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol, vanligtvis brukar det vara vid omkring 6 månaders ålder. Sedan bör barnet använda den här typen av bilbarnstol upp till helst 4 år, beroende på vikt och längd kan den användas även längre. Man brukar säga att när huvudet på barnet sticker upp med ungefär en tredjedel ovanför kanten på bilsätet är det dags att sluta med stolen. 

Bakåtvända bilbarnstolar i framsätet eller baksätet?

Det går att använda en bakåtvänd bilbarnstol både i fram- och baksätet. Om du som förare är ensam i bilen brukar många känna sig mest trygg med att använda den i framsätet. Det är dock extremt viktigt att krockkudden i framsätet är ur funktion. Detta kan göras genom antingen en auktoriserad verkstad eller om din bil har en nyckelavstängning kan du utföra det själv. Har bilen sidokrockkuddar kan dessa vara kvar vid användning av bilbarnstolen. 

De bakåtvända bilbarnstolarna monteras på plats med hjälp av ett underförankringsband och det bilbälte eller isofix som finns i bilen. Barnet kommer hållas på plats med hjälp av det bälte som tillhör den valda bilbarnstolen. Ett tips är att följa de instruktioner som följer med stolen eftersom det kan vara lite knepigt första gången att montera den. När den väl sitter på plats fungerar den däremot väldigt bra. Det kan vara lättare om det är två vuxna som utför själva monteringen och kontrollera att höjden på bilbarnstolens bälte är i samma höjd som barnets axel, när barnet befinner sig i stolen.