Gör dekantering med karaff

Vissa viner bör luftas och du kan om du vill göra en dekantering med karaff. Det är bara att köpa dig en dekantering karaff. Dekantering är något man främst gör med röda viner. Det är nämligen så att de behöver luftas före de serveras. Särskilt om det är unga viner med liten doft. En del vita viner kan även de luftas för att få en större arombild. Dekanterar man mogna rödviner, så kan man få bort fällning som kan finnas i dessa. Det korta svaret på varför vin ska luftas är för att de ska smaka bättre. Grejen är att när vinet utsätts för syre, då sker det en oxideringsprocess. Denna process utvecklar aromerna på ett bra sätt. Dock räcker det inte att bara öppna korken i flaskan! Det krävs en karaff!

Karaff för dekantering

För att ett vin ska få utrymme nog att utveckla sina smaker så bör du använd dig av en karaff för dekantering.  En dekantering karaff har ofta en bred botten samt en vid hals. Det för att kunna ge en så stor kontaktyta som möjligt för vinet. Vinet ska hällas längs kanten på karaffen. Snurra den sedan ett par varv och låt den sedan stå minst 30 minuter, gärna längre. Om du är ute efter en eller flera snygga karaffer för att kunna göra en bra dekantering, så finns det ett brett utbud av det hos PrecisEnSån och Vinet&Glaset. Det är två butiker i ett, som finns att hitta på nätet. Passa på att även köpa vinglas till vinet, så att du har rätt glas för rätt sorts vin!